Flast.org
 Home  •   Articles  •  Forum  •  FAQ  •   Search   •  Register   •  Log in
 KRE vagy ELTE? - japán szak View next topic
View previous topic
Author Message
Ikari Gendohungary.gif

Post Posted: 2006/12/30 Sat, 9:41 pm

KRE vagy ELTE? - japán szak - melyik kell nekem?

Ez a topic azért jött létre, hogy akik úgy döntöttek rászánják magukat a japán nyelv felsőoktatásbeli tanulására, naprakész információkhoz juthassanak, illetve véleményeket olvashassanak a témában megjelölt 2 neves intézménnyel kapcsolatban.

Japán nyelvet fővárosunkban sok helyen tanulhat az ember, mégis legtöbben ezt a két egyetemet választják. És hogy miért? Erre keressük a választ. Kérek minden lelkes fórumozót, ha esetleg a Károli Gáspár Református Egyetemen, vagy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulnak japán szakon, akár nulladik évfolyamokban, írják meg a véleményüket, tapasztalataikat.
Mindkét helyen a képzés 6 féléves és koránt sem mondható könnyűnek. Ezért aztán nagy hangsúly tevődik arra hogy végsősoron hol szeretnénk végigjárni ezt a 3 évet.

A topic témáját tekinthetitek akár személyes kérdésnek is, mivel jövőre szándékozok japán szakra menni, én is eléggé kíváncsi lennék a részletekre.
Nem utolsósorban szeretném kérni hogy a topic ne váljon vitatkozások "helyszínévé."
Tsanihungary.gif

Post Posted: 2006/12/31 Sun, 2:31 pm

Hello!
A Károliról annyit tudok mondani, h nekem nem szimpatikus az, h csak lökik nekem a lexikális tudást, de nem kérdezik ki rendesen, aztán ha rengeteg dolga van az ember lányának, akkor nem biztos h leáll még 100millió kanjit megtanulni csak úgy magánszorgalomból. Szóval jobb lenne, ha még ennél is jobban "rá lennénk kényszerítve". Mondjuk ez minden nyelvszaknak a problémája szerintem, úgyhogy nem is igen tartozik ide. Oda van írva a felsőoktatási tájékoztatóba is, h a japántudásra épül a képzés, és ezt szerintem nagyon komolyan kell venni. Azok látják ennek több értelmét, akik már az elején is JÓL tudtak japánul. Szerintem. Én nem tartozom közéjük, bár én is tanultam előtte 4 évig. De azért nem adom fel... Smile Loholok a az élvonal után. Very Happy
Mivel én még a hagyományos kredites képzésben vagyok, nem tudok semmit a mostani 3 éves alapképzésről, de többektől hallottam, h egy csomó kínai cuccot (kanjikkal, mindennel) tanulnak. Amúgy állítólag gyakorlatiasabb dolgokat tanulunk, mint az ELTÉ-n, de kíváncsi lennék a "konkurencia" Smile véleményére, mert én speciel a mi módszereinket se nevezném túl gyakorlatiasnak...
Hát ennyi a véleményem, kicsit negatívan hangzik, de azért örülök, h ide járok! Very Happy Az egyetemre általánosságban jellemző a családias légkör (klisé, de igaz), meg sajnos az is h néha senki se tud semmit (a tanszékkel és a TO-val az élen), de meg lehet szokni...
Brigihungary.gif

Post Posted: 2007/01/03 Wed, 8:47 pm

Jó hogy nyílt ez a téma mert én is kíváncsi vagyok rá hogy, hogy s mint áll ez a dolog.Bár nekem még az egyetem jóval odébb van.Itt akkor nyelvet tanítanak?Engem az érdekelne igazándiból.
Tsanihungary.gif

Post Posted: 2007/01/04 Thu, 1:59 pm

Azt nem mondanám h nyelvet tanitanak, sőt azt tanitják legkevésbé. (Bocs, ezen a gépen nemtok hosszú i-t irni.)
Brigihungary.gif

Post Posted: 2007/01/07 Sun, 1:09 pm

Ó de kár..pedig engem az érdekel a legjobban:(.
zssooohungary.gif

Post Posted: 2007/01/08 Mon, 5:48 pm

én is vmi haosnló amíciókkal jelntkeznék jövőre...nekem eddig szimpi volt a károli.igen, elsősorban engem is a nyelv érdekelne.. :S
zssooohungary.gif

Post Posted: 2007/01/08 Mon, 5:49 pm

jah zsófi voltam, amúgy sziasztok Smile
zssooohungary.gif

Post Posted: 2007/01/08 Mon, 5:53 pm

hali, azt nem értem, hogy a Károlin ugye követelméyn az alap szintű nyelvtudás, mert arra épül a képzés, de ez azt jelenti, hogy alap szintű nyelvvizsgát kell bemutatnom.vagy ezt mindenkire egyénileg bizzák?
Ikari Gendohungary.gif

Post Posted: 2007/01/08 Mon, 6:45 pm

Idén nem kell sem érettségi sem nyelvvizsga japánból. Mindenesetre ha ettől függetlenül van ilyened az gondolom csak előny.
swashbucklerhungary.gif

Post Posted: 2007/01/09 Tue, 11:38 am

Aham. Ez érdekes. Én is úgy láttam, hogy angol, német, történelem vagy japán érettségivel lehet felvételizni. Ez elég érdekes. Aki odajár pl Tsani. Ha esetleg szeptemberig összeszedek egy alapfokú nyelvtudást érdemes elkezdenem? Persze levelezőn mert nappalin tanulok máshol? Szóval milyen alapokkal mennek oda emberkék? Ez merő feltételezés de gondolom nincsenek annyira felkészülve, mint az menő európai nyelvekből mint az angol vagy a német esetleg francia. Tehát nem olyan éles a mezőny. De akkor még mindig ott a kérdés KRE vagy ELTE? Very Happy
swashbucklerhungary.gif

Post Posted: 2007/01/09 Tue, 11:40 am

A máshol után persze véletlen a kérdőjel Very Happy
swashbucklerhungary.gif

Post Posted: 2007/01/09 Tue, 11:49 am

Ja most látom, hogy nincs is levelező képzés. Akkor a japán kiesett:(
Ikari Gendohungary.gif

Post Posted: 2007/01/09 Tue, 11:50 am

(A hozzászólásodat utólag tudod módosítani a jobb felső sarokban lévő "Szerkeszt" gombbal.)
Szerintem idén nagyon megemelik a KRE ponthatárt, pont azért mivel nem kell érettségi, és lehet hogy emiatt még többletjelentkezés is lesz. Én azt is kinézem belőle hogy eljutnak egy ELTE szintre. Persze ponthatárt tekintve. Vagy ha nem is akkor is a túljelentkezés miatt csak a legjobbakat fogják felvenni.
Zsófi87hungary.gif

Post Posted: 2007/01/09 Tue, 12:56 pm

ne már, tavaly azért nem jelentkeztem mert kellett japán érettségi
ez szemétség!
Brigihungary.gif

Post Posted: 2007/01/09 Tue, 6:12 pm

Iskolák..mindig szivatják az embert:P,
Tsanihungary.gif

Post Posted: 2007/01/10 Wed, 3:00 pm

Sziasztok!
Nem kell semmilyen papírt bemutatni a japántudásról, sztem ez rátok van bízva. Az én évfolyamomon vannak olyanok is, akik nem tudtak japánul, mikor idejöttek, mert akkor még elővigyázatlanok voltak az illetékesek, és nem írták bele a felvételi tájékoztatóba, h kell japánul tudni... aztán sztem a tanárok voltak a legjobban meglepve, hogy ennyien nem tudnak. Nekik csináltak kezdő csoportot, de ez azt jelenti, h 1 évvel mindenképpen le lesznek tőlünk maradva. Szóval most ez NEM így van és kell a japántudás. Saját tapasztalat: 3kyuu-val ("középfok") és japán emelt szintűvel jöttem ide az egyetemre, és szerintem a középfok a minimum, ha rendesen lépést akarsz tartani. Persze nem kell annyira tudni, mintha pl. angol szakra mennél, mert az oktatás magyarul folyik. (Én kb. ott tartok, h jó jegyeket szerzek, de a valós tudásom már elég kevés, erről később.) Szóval szerintem az alapfok nem elég, bár biztos meg lehet próbálni. Ja és még vmi: nem árt, sőt igencsak kívánatos, h vmilyen szinten angolul is tudj, mert elég kevés a magyar nyelvű szakirodalom. Néha lazán feladnak angolul is kötelezőt.
Szóval akiket a nyelv érdekel: én is így vagyok vele, de arra ne számítsatok, hogy nyelvtanfolyam ez az egész, mert eléggé arra épít, h te majd magadtól haladsz (lényegében: olvasás-fordítás-kanjitanulás az, amit csinálunk és ugye a nyelv nem ebből áll.) Szóval a japán nyelvet használni itt biztosan nem tanulod meg, de szerény véleményem szerint ez máshol is így van. Ja és persze rengeteg minden mást is tanulsz a nyelven kívül (országismeret, töri, irodalomtöri, nyelvészet, stb. stb.)
Én se tudom mit kavarnak ezzel h most kell-e a japán érettségi vagy nem kell... ezzel az "én időmben" is volt probléma... akkor utólag javították a felv. tájékoztatót, h MÉGIS lehet japánból is érettségizni.
Nah ennyi voltam, "röviden"... Very Happy Látom csak én képviseltetem magamat az egyetemi oldalról, szal kérdezzetek nyugodtan. Very Happy ha tudok, válaszolok.
Ja és utóirat:
nem akarok senkit elrettenteni, de azt hallottam, hogy tavaly az alapvizsgán (ez a nyelvtudásról szól, másodév végén) elsőre 2 ember ment át, pedig ezek mind olyanok voltak, akik már tudtak japánul mire idejöttek és anno még felvételiztek is. Erről a kérdésről személyes tapasztalatot csak év végén tudok írni, addig is drukkoljatok. Very Happy
Ikari Gendohungary.gif

Post Posted: 2007/01/10 Wed, 3:30 pm

Köszi a tartalmas beszámolót, ja és drukkolok neked Wink
swashbucklerhungary.gif

Post Posted: 2007/01/16 Tue, 10:59 am

Tsani! Tök jó volt az élménybeszámolód. Tényleg magyarul tartják az előadásokat meg a szemináriumokat is? Ez elég furcsa. Azt hittem már minden japánul lesz, mint a többi nyelvszaknál. Fetételezem, hogy idén azért nem kell japán érettségit tenni, mert sokan reklamáltak, hogy nincs lehetőségük japánt tanulni a sulijukban. Azért valljuk be így tényleg kiegyenlítetlen a mezőny. Nincs fairplay. Gendo-sama is ha jól emlékszem autodidaktán képezte magát, mert nem megfelelő az infrastruktúra Very Happy Szal van ennek valami valóságalapja
Tsanihungary.gif

Post Posted: 2007/01/17 Wed, 9:37 pm

Sziasztok Smile
Ismét itt vagyok, úgyhogy ha tudtok, lehet kérdezni Very Happy
Sztem nem furcsa, h nem japánul kell tanulni. Így se annyira könnyű. Így is meg kell tanulni egy csomó mindent japánul.
Szóval ezt nem sajnálom. Very Happy
Fuhurhungary.gif

Post Posted: 2007/01/18 Thu, 11:34 pm

Elkeserítő ez a továbbtanulás téma. Gondolok itt arra, hogy abszolút kitűnő bizivel, érettségivel és nyelvvizsgával sem mész jóformán semmire. Nekem jók a jegyeim, angol középfokú nyelvvizsgám is van, tavasszal emelt szint jön töriből és a Károlival szemezgetek. Japánt eddig nem tanultam, azt a keveset amit tudok is önszorgalomból, de az ugye édeskevés... Viszont az ELTE-n olyan ponthatárok vannak, hogy keresztbe álltak a szemeim -_- Szóval, csak arra akartam kilyukadni, hogy nagyon érdekel ez a szak (és nem csak a nyelvi része) és látom, hogy mások is hasonló cipőben járnak, hogy nem rendelkeznek túl nagy nyelvtudással Razz
Tehát akkor reménytelen a helyzet vagy sem? @.@
Ikari Gendohungary.gif

Post Posted: 2007/01/19 Fri, 1:55 am

Az iskolai eredményedet vagy érettségi tárgyadat akarod beszámítani a KRE-n? Amúgy múltkor azon goldolkodtam hogy ha valaki pl angol érettségit számol be, és 100%os lett neki ami amúgy ritka, akkor is csak 120 pontja van, mondjuk hogy megvan belőle a nyelvvizsgája is az még mindíg csak 127, emelt érettségivel sem jön annyi többletpont hogy az egy ELTE színvonalra elérjen. Emelt érettségit ugye meg csak akkor néznek többletpontnak ha pont azt a tárgyadat számítod be.
Tehát a következtetés az hogy ha tényleg nyugodtan akarja az ember végigcsinálni a továbbtanulásra való jelentkezést akkor minimum legyen 2 nyelvvizsgája és egy olyan emelt szintűje amit beszámíttat az adott szakra, és emellé még egy rakás nagy szerencséje. Amúgy az is durva hogy testi fogyatékosságért +8 többletpontot adnak, meg ha valakinek az anyja közben gyesen van annak is +8 pontot adnak. Ha engem idén nem vesznek fel a japán szakra akkor lehet levágom a karom plusz 8 pontért, vagy megmondom anyámnak hogy hozzanak össze mégegy gyereket.
...
Zsófi87hungary.gif

Post Posted: 2007/01/19 Fri, 12:37 pm

amúgy tavaly 127-ről 142re emelkedett a ponthatár az eltén, de csak azért, mert a Károlira japán érettségi kellett és ezé az ELTére jóval többen jelentkeztek, sztem most csökkenni fog a ponthatár Károlin meg emelkedni, mert most azt mki betámadja
Tsanihungary.gif

Post Posted: 2007/01/19 Fri, 12:44 pm

Na hát azt nem tudom, h vannak a ponthatárok mostanában. Nekem a KRE-n azt hiszem 126 vagy 127 pont volt holland-japánra (mondjuk csak 5-en jelentkeztek, ebből 3-mat vettek fel...) Azt nem értem, h mire gondoltok az alatt h "pont azt a tárgyat számítod be". Én pl. töri emelt szintűt számíttattam be. De lehet h félreértem, amiről beszéltek. Smile Mindenesetre leírom, h én hogy számoltam a pontjaim: jegyeim ötösök voltak, angolból és németből középfokú (ami emeltnek számít ugye) és japánból és töriből emelt. így lett 144. Szóval az az emelt töri és angol középfokú nekem nem tűnik kevésnek... bár igaz h most már nincs szakpár, és sztem az "én időmben" Very Happy az őskorban is nagy volt a különbség pl. egy japán-angol ill. kommunikáció vagy éppen a holland között...
Tsanihungary.gif

Post Posted: 2007/01/19 Fri, 12:47 pm

Amúgy meg ez van... amíg tudnak válogatni olyan emberekből akik elérik a száznegyvenmittoménhány pontot, addig azokból válogatnak. Nem mondom h igazságos, de ha már így van, akkor erre kell törekedni. Megváltozni ez a helyzet úgyse fog.
Zsófi87hungary.gif

Post Posted: 2007/01/19 Fri, 12:48 pm

hulljon a férgese l,,l
ehhehehe Very Happy

Jump to: